R. Sulík vyzýva kollárovcov, aby zo strany odišli

11.04.2013 Bratislava

Bratislava 11. apríla (TASR) - Predseda SaS Richard Sulík vyzýva Jozefa Kollára a jeho prívržencov, aby opustili stranu. Šéf liberálov sa pre výzvu rozhodol po dôkladnom vyhodnotení posledných aktivít kollárovcov. "Dámy a páni v SaS, ktorí sa nedokážete vyrovnať s porážkou, odíďte. Urobte to hneď a dôstojne s ohľadom na svoju vlastnú tvár, ak vám už na členoch SaS, ktorí chcú v strane zostať, nezáleží," vyhlásil Sulík.

Predseda SaS podľa vlastných slov apeluje na zvyšky slušnosti a zdravý rozum kollárovcov, aby prestali štvavými rečami ničiť povesť strany SaS v médiách a na diskusných fórach. "Verte, Slovensko má úplne iné problémy, ako byť unavované vašou frustráciou z toho, že výsledok demokratických volieb v SaS je iný, ako ste si želali," uviedol Sulík.

Poznamenal, že sa snažil opakovane o prienik názorov s Kollárom a udržať jednotu strany. Usiloval sa o to podľa vlastných slov aj na základe Kollárových slov. "Pred voľbami predseda strany vyhlásil, že 'budem pre SaS ďalej naplno pracovať bez ohľadu na výsledok marcového kongresu'," uviedol Sulík s tým, že hodnota tohto záväzku je už nulová.

Pripomenul, že Kollár ako neúspešný kandidát na predsedu SaS sa odmietol stať podpredsedom a dnes otvorene hovorí, že v ďalšom smerovaní strany nevidí svoje miesto. "A to aj napriek tomu, že som akceptoval významnú časť jeho zámerov z predvolebného programu v nádeji, že ich budeme napĺňať spoločne," upozornil Sulík.

Poukázal aj na vyjadrenie Daniela Krajcera, člena Republikovej rady, podľa ktorého je šanca ostať v SaS minimálna. "Berieme to na vedomie," vyhlásil Sulík. Šéf SaS zároveň prosí voličov SaS, aby boli trpezliví a zostali s liberálmi. "Nositelia hodnôt, pre ktoré ste SaS volili, v SaS zostávajú a budú ďalej bojovať o vašu priazeň," uzavrel Sulík.

Sulík svojou výzvou rozbíja stranu, tvrdí Kollár

Predseda SaS Richard Sulík výzvou, aby Jozef Kollár a jeho prívrženci odišli od liberálov, rozbíja stranu. V reakcii na výzvu to pre TASR povedal Jozef Kollár, ktorý svoje rozhodnutie týkajúce sa SaS oznámi na budúci týždeň v utorok (16.4.) spolu s niektorými svojimi kolegami.

"Richard Sulík výzvou vlastne vyzýva takmer polovicu strany, aby odišla, čo je rozbíjanie strany," vyhlásil Kollár, ktorého vo voľbe predsedu SaS volilo 121 liberálov, teda len o 13 menej ako Sulíka. Kollár zároveň vníma Sulíkovu výzvu ako potvrdenie slov, že líder SaS krágľuje prívržencov svojho soka v boji o kreslo predsedu.

Kollár zatiaľ svoje rozhodnutie týkajúce sa odchodu zo SaS neoznámil, po rokovaní so Sulíkom však povedal, že ich názory napríklad na budovanie straníckych štruktúr či výkon politiky nie sú zlučiteľné. "Prienik nie je možný," vyhlásil Kollár s tým, že "pri realizácii Richardových predstáv o ďalšom smerovaní SaS nevidím osobne svoje miesto". Kollár avizoval, že v SaS nemieni vytvárať žiadne platformy a nevylúčil, že sa spojí s nejakou z existujúcich. Pripustil tiež, že v roku 2016, kedy budú parlamentné voľby, sa možno jeho cesty so SaS stretnú.

Sulíka Kollárove slová o nezlučiteľnosti názorov prekvapili. "Prekvapilo ma, že názory sú nezlučiteľné. Z desiatich bodov osem je zlučiteľných," povedal Sulík, ktorý z desiatich Kollárových bodov nesúhlasí s dvomi. Jedným je výmena predsedu. Z ôsmich bodov by si podľa Sulíka päť vyžadovalo hlbšiu diskusiu a s tromi predseda SaS súhlasí bezvýhradne. Predseda SaS zdôraznil, že má snahu držať stranu pohromade.
 

Vyberte región